Stalking
In de volksmond heet stalking iemand “lastigvallen”. Juridisch wordt het omschreven als opzettelijk stelselmatig inbreuk maken op een anders levenssfeer. De officiële wettelijk benaming is belaging. Bij stalking moet het de bedoeling zijn om angst aan te jagen of iemand te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden. Je kunt daarbij denken aan een persoon achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact opnemen met iemand, constant e-mails schrijven aan iemand of iemand zwartmaken op sociale media. Het is sneller stalking dat u denkt!
Gevallen van stalking komen vrijwel altijd voor de rechter en vaak wordt ook voorlopige hechtenis (voorarrest) toegepast. Een veroordeling voor stalking betekent in het algemeen een stevige werkstraf of zelfs een gevangenisstraf. Het strafmaximum is een gevangenisstraf van 3 jaren. In veel gevallen wordt ook als bijzondere voorwaarde een behandeling of therapie opgelegd bij een voorwaardelijke straf om herhaling in de toekomst te voorkomen.
Omdat er in het strafrecht al snel sprake kan zijn van stalking bij hinderlijk gedrag is het van belang dat u goed bent voorgelicht als u een verklaring moet afleggen bij de politie. Ook de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor kan van groot belang zijn. Als u een uitnodiging voor een verhoor hebt kan er vooraf een afspraak gemaakt worden. Als u onverwacht aangehouden wordt dan kunt u op dat moment vragen om bijstand van een advocaat.
Een eenmaal bij de politie afgelegde verklaring wordt opgenomen in het dossier en zal belangrijk zijn bij het oordeel van de rechter. De inhoud valt later lastig ander uit te leggen. De rechter zal er vanuit gaan dat uw verklaring bij de politie klopt.
Wanneer u verdacht wordt van stalking (belaging) dan is dit een serieuze zaak met mogelijk grote gevolgen. Het is daarom van groot belang om direct contact op te nemen met een advocaat voor deskundige rechtsbijstand. U kunt hiervoor contact opnemen met ons kantoor. Wij staan u graag te woord.
Meer informatie
» Aanhouding
» Inverzekeringstelling
» Bewaring
» Gevangenhouding
» Weer Vrij?
» Doorzoeking
» Verhoor
» Verdachte
» Getuige
» Rijbewijs ingevorderd?
» Cassatie in strafzaken
» Strafbeschikking
» Bedreiging
» Belediging
» Diefstal
» Drugs (Opiumwet)
» Kinderporno
» Mishandeling
» Noodweer
» Omzetting werkstraf
» Openlijke geweldpleging
» Oplichting
» Stalking
» Valsheid in geschrift
» Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
» Verkrachting en aanranding
» Voorwaardelijke invrijheidstelling
» Voorwaardelijke straf
» Vuurwerk