Diefstal
Wanneer je iets van iemand steelt, dan pleeg je het misdrijf dat diefstal wordt genoemd. Om het diefstal te kunnen noemen, moet het wel gaan om een goed van een ander, dat wordt weggenomen en toegeëigend, zonder dat die ander dat wil. Je kunt bijvoorbeeld een portemonnee of een auto stelen, maar ook geld op de bank of stroom (wanneer het bijvoorbeeld wordt afgetapt voor een hennepkwekerij).
Bij een winkeldiefstal wordt meestal gekeken of iemand zonder te betalen langs de kassa loopt. Wanneer dat gebeurt, zal het al snel als een diefstal worden gezien, ook als de dief de winkel nog niet uit is gegaan. In de winkel kan ook al sprake van diefstal zijn door bijvoorbeeld een goed uit de schappen te pakken en dit in je tas te doen waar niemand het goed meer kan zien. Het gaat er om dat de eigenaar van het goed zelf niet meer over dat goed kan beschikken.
De straffen die op een diefstal staan, verschillen erg; van een geldboete tot een gevangenisstraf. Welke straf er volgt, hangt af van de omstandigheden van het geval en de persoon van degene die van de diefstal wordt verdacht. De eerste keer is de straf een stuk lager dan bij een tweede, derde of vierde keer. In de wet staan daarnaast een aantal strafverzwarende omstandigheden. Zo is het strafverzwarend als de diefstal door meerdere mensen samen of in de nacht is gepleegd of als voor de diefstal iets is opengebroken, zoals een (ketting)slot. Zwaardere straf wordt ook opgelegd als bij de diefstal geweld is gebruikt, bijvoorbeeld bij het pakken van het goed of het vluchten. Dit wordt diefstal met geweld genoemd. Om er voor te zorgen dat je niet onterecht of te zwaar wordt bestraft, raden wij aan om contact op te nemen met een strafrechtadvocaat die je kan adviseren en bij kan staan.
Als u verdacht wordt van een diefstal, kunt u worden aangehouden en worden overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Het is belangrijk goed te weten of u wel of niet iets aan politie moet vertellen over de diefstal waar u van wordt verdacht. U kunt op het politiebureau ook langer worden vastgehouden (voorarrest). Vraag voor uw verhoor altijd om een strafrechtadvocaat. Dat kan door aan politie de naam van een van onze advocaten door te geven. Wij weten wat uw rechten zijn en kunnen u advies geven.
Meer informatie
» Aanhouding
» Inverzekeringstelling
» Bewaring
» Gevangenhouding
» Weer Vrij?
» Doorzoeking
» Verhoor
» Verdachte
» Getuige
» Rijbewijs ingevorderd?
» Cassatie in strafzaken
» Strafbeschikking
» Bedreiging
» Belediging
» Diefstal
» Drugs (Opiumwet)
» Kinderporno
» Mishandeling
» Noodweer
» Omzetting werkstraf
» Openlijke geweldpleging
» Oplichting
» Stalking
» Valsheid in geschrift
» Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
» Verkrachting en aanranding
» Voorwaardelijke invrijheidstelling
» Voorwaardelijke straf
» Vuurwerk