• darkblurbg

Coöperatie MK27 Strafrechtadvocaten U.A.

ALGEMENE VOORWAARDEN

    1. Toepasselijkheid

1.1 De Coöperatie MK27 Strafrechtadvocaten U.A. is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid.

1.2 De leden van de coöperatie zijn: mr. E. M. Bakx (Bakx Strafrechtadvocatuur, KvK: 90298691), mr. I. Djordjevic (I.D. Strafrecht, KvK:94415455 ), mr. H.L.P Fauser (Fauser Strafrechtadvocatuur, KvK: 94747008) en mr. G.W. van der Zee (Van der Zee strafrecht, KvK: 95356045) 

1.3 De coöperatie MK27 Strafrechtadvocaten U.A. bestaat uit de vier eenmanszaken van waaruit de werkzaamheden door de afzonderlijke leden worden verricht.

1.4 ‘MK27 Strafrechtadvocaten’ is de gezamenlijke naam waaronder de advocaten mr. E.M. Bakx, mr. I. Djordjevic, mr. H.L.P Fauser en mr. G.W. van der Zee naar buiten treden.

1.5 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door of namens de afzonderlijke advocaat te verrichten opdrachten, inbegrepen aanvullende en vervolgopdrachten en op alle rechtsverhoudingen van de advocaat met derden. Deze algemene voorwaarden gelden ten behoeve van de advocaat, diens waarnemer en alle personen betrokken bij een opdracht en/of op wie in verband daarmee enige aansprakelijkheid rust.

1.6 De opdrachtgever verklaart door het verstrekken van een opdracht uitdrukkelijk kennis te hebben genomen van deze algemene voorwaarden en verklaart zich daarmee akkoord. Toepasselijkheid van door de opdrachtgever gehanteerde algemene voorwaarden wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

  1. Opdracht

2.1 Alle opdrachten worden uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door een afzonderlijke advocaat en uitdrukkelijk niet door de coöperatie MK27 Strafrechtadvocaten U.A. als geheel. De werking van artikel 6:6 lid 2 BW, artikel 7:404 BW (dat voor het laatstgenoemde geval een regeling geeft) en van artikel 7:407 lid 2 BW (dat een hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt voor de gevallen waarin aan twee of meer personen een opdracht is gegeven) wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

2.2 De uitvoering van verstrekte opdrachten geschiedt uitsluitend ten behoeve van de opdrachtgever. Derden kunnen aan de inhoud van de verrichte werkzaamheden geen rechten ontlenen.

2.3 De advocaat kan bij de uitvoering van opdrachten derden inschakelen. Hij zal bij het inschakelen van derden de nodige zorgvuldigheid in acht nemen en zoveel mogelijk tevoren overleggen met de opdrachtgever.

  1. Beroepsaansprakelijkheid

3.1  Iedere aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat in voorkomend geval door de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar wordt uitgekeerd, vermeerderd met het bedrag van het eigen risico op grond van voornoemde verzekering door de advocaat wordt gedragen. Deze aansprakelijkheidsverzekering voldoet minimaal aan hetgeen daaromtrent is voorgeschreven door de Nederlandse Orde van Advocaten. Indien en voor zover geen uitkering krachtens een aansprakelijkheidsverzekering plaatsvindt, om welke reden ook, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot het door de advocaat in rekening gebrachte honorarium exclusief verschotten en omzetbelasting en tot een maximum van vijfduizend euro (€ 5000,00).

3.2 In geval van aansprakelijkheid kan alleen de advocaat die de opdracht van de opdrachtgever heeft aanvaard in rechte worden betrokken. De overige leden van de coöperatie MK27 Strafrechtadvocaten U.A. aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade die de opdrachtgever en/of derden lijden ten gevolge van beroepsfouten, wanbetaling, faillissement, surseance van betaling, bewindvoering of schuldsanering of anderszins dan de advocaat die de opdracht heeft aanvaard.

3.3 Artikel 3.2 is eveneens van toepassing in het geval een advocaat derden (lees: advocaten) inschakelt voor waarneming, second opinion of overname van de zaak. De advocaat die de opdracht heeft aanvaard is te allen tijde bevoegd zich, zonder voorafgaande toestemming van de opdrachtgever te laten vervangen door derden.

3.4 De advocaat is gemachtigd om eventuele algemene voorwaarden en aansprakelijkheidsbeperkingen van in te schakelen derden namens de opdrachtgever te aanvaarden. Aansprakelijkheid van de advocaat voor fouten of tekortkomingen van derden wordt uitgesloten. De advocaat heeft het recht een beperking van aansprakelijkheid die een dergelijke derde partij mocht hebben bedongen namens de opdrachtgever te aanvaarden. Iedere aansprakelijkheid voor tekortkomingen van derden zoals bedoeld in artikel 3.3 is uitgesloten.

3.5 De opdrachtgever vrijwaart de advocaat voor en tegen alle aanspraken en rechtsvorderingen van derden die op enige wijze samenhangen met de werkzaamheden voor de opdrachtgever verricht en zal de advocaat schadeloos stellen terzake dergelijke aanspraken en rechtsvorderingen. De opdrachtgever zal aan de advocaat de redelijke kosten van verweer tegen dergelijke aanspraken vergoeden.

3.6 Alle mogelijke aanspraken jegens een advocaat vervallen indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd zijn gemeld binnen één jaar nadat de cliënt bekend was of redelijkerwijs had behoren te zijn met de feiten waarop de aanspraken zijn gebaseerd en met de aansprakelijkheid van de advocaat. Alle mogelijke aanspraken jegens de advocaat vervallen in ieder geval door verloop van vijf jaren te rekenen vanaf de datum van de laatste factuur voor de desbetreffende opdracht.

  1. Financiële afspraken

4.1 Tenzij tussen partijen uitdrukkelijk anders is afgesproken, vindt facturering van de gewerkte uren plaats in overeenstemming met het uurtarief dat voor de advocaat geldt. De tijd die de advocaat declareert, wordt in tijdseenheden van 6 minuten geschreven. Het honorarium kan worden vermeerderd met verschotten, een vergoeding voor algemene kantoorkosten en omzetbelasting. Daarnaast kan de advocaat de kosten die niet in het honorarium zijn verwerkt zoals (maar niet beperkt tot) griffierechten, vertaalkosten en reiskosten bij de opdrachtgever in rekening brengen.

4.2 Werkzaamheden worden slechts verricht nadat de opdrachtgever een voorschotnota heeft voldaan, tenzij tevoren schriftelijk anders is overeengekomen.

4.3 Het voorschot wordt, behoudens andersluidende afspraken, gedurende de werkzaamheden niet verrekend met tussentijdse facturen. Het door de opdrachtgever betaalde voorschot wordt uitsluitend verrekend met de laatste factuur in verband met de verstrekte opdracht. Een eventueel restant van het voorschot wordt geretourneerd.

4.4 Betaling van declaraties dient te geschieden binnen de op de declaratie aangegeven termijn. Een voorschotnota dient binnen de overeengekomen termijn te worden voldaan.

4.5 Indien een declaratie of voorschotnota niet binnen de betalingstermijn wordt voldaan, is de opdrachtgever in verzuim en (buiten)gerechtelijke kosten verschuldigd. Deze kosten worden berekend aan de hand van de op grond van de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het bijbehorende Besluit vastgestelde staffel. Daarnaast is de opdrachtgever over de periode van verzuim de wettelijke rente verschuldigd. Voor natuurlijke personen niet handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf geldt dat deze na het intreden van verzuim eerst dan buitengerechtelijke kosten verschuldigd is nadat hij daartoe is aangemaand, onder vermelding van de gevolgen van het uitblijven van betaling en de betaling vervolgens binnen 14 dagen na ontvangst van de aanmaning is uitgebleven.

4.6 Indien de opdrachtgever met de betaling van hetgeen door hem is verschuldigd in verzuim is, heeft de advocaat het recht de werkzaamheden ten behoeve van opdrachtgever op te schorten. Voor zover de gedragsregels dit toestaan heeft de advocaat gedurende het verzuim tevens een recht van retentie op al hetgeen zij voor haar opdrachtgever onder zich heeft. De advocaat aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor schade die opdrachtgever en/of derden lijden ten gevolge van bovengenoemde opschorting of retentie.

4.7 Indien de opdrachtgever opdracht geeft om rechtsbijstand te verlenen aan hem en/of aan de rechtspersoon (of een daarmee gelijk te stellen entiteit) waarbinnen hij een leidinggevende functie vervult (statutair dan wel feitelijk), dan is de opdrachtgever, naast de rechtspersoon (of een daarmee gelijk te stellen entiteit), hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de aan de rechtspersoon (of een daarmee gelijk te stellen entiteit) gezonden declaratie. Dit geldt ook in de situatie dat de opdrachtgever de rechtspersoon (of een daarmee gelijk te stellen entiteit) aanwijst als degene die de declaratie voor de opdrachtgever zal voldoen.

4.8 De advocaat is gerechtigd de voor de berekening van het honorarium gehanteerde tijdseenheid, de hoogte van de uurtarieven, het percentage van de kantoorkosten en de reiskostenvergoeding periodiek te wijzigen voor zowel reeds aangenomen als nieuwe opdrachten.

  1. Gefinancierde rechtsbijstand

5.1 De advocaat zal bij aanvang van de opdracht met cliënt beoordelen of de cliënt in aanmerking komt voor de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. In het geval de opdrachtgever daarvoor in aanmerking komt en de advocaat bereid is om de cliënt op toegevoegde basis bij te staan, zal de advocaat gefinancierde rechtsbijstand (‘een toevoeging’) aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

5.2 De advocaat betracht bij aanvraag, mutatie en declaratie van die toevoeging de nodige zorg voor de juistheid van de daarin opgenomen gegevens. De opdrachtgever blijft evenwel zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de controle van zijn of haar gegevens. Als ook voor het tijdig maken van bezwaar tegen een beschikking van de Raad voor Rechtsbijstand.

5.3 De opdracht strekt niet uit tot geschillen met de Raad voor Rechtsbijstand over de al dan niet afgegeven toevoeging en/of declaratie of invordering daarvan, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.

5.4 De Raad voor Rechtsbijstand zal bij een positief besluit op de aanvraag een eigen bijdrage vaststellen. Die eigen bijdrage brengt de advocaat in rekening bij de opdrachtgever. Op de eigen bijdrage zijn de artikelen 4.4, 4.5 en 4.6 van toepassing. De opdrachtgever is -met uitzondering van de eigen bijdrage- geen honorarium verschuldigd aan de advocaat. Naast de eigen bijdrage kan de advocaat wel griffierechten, vertaalkosten en overige niet (door de Raad voor Rechtsbijstand) te vergoeden kosten aan de cliënt in rekening brengen.

5.5 Afhankelijk van het resultaat van het uitvoeren van de opdracht kan de toevoeging met terugwerkende kracht worden ingetrokken door de Raad voor Rechtsbijstand. In het geval de toevoeging definitief wordt ingetrokken, wordt de opdrachtgever met terugwerkende kracht het honorarium en eventuele andere kosten gedeclareerd overeenkomstig hetgeen is bepaald in de artikelen 4.1 t/m 4.8 van deze algemene voorwaarden.

5.6 Als de opdrachtgever door de rechter onherroepelijk wordt veroordeeld, zal de Raad voor Rechtsbijstand het inkomen en vermogen van de opdrachtgever toetsen. Is het inkomen en/of vermogen hoger dan toegestaan op grond van de Wet op de rechtsbijstand, dan vordert de Raad voor Rechtsbijstand de totale subsidie van de opdrachtgever terug (artikel 43 lid 3 Wet op de rechtsbijstand). De opdrachtgever moet dan de kosten van zijn advocaat zelf betalen. Als de opdrachtgever moet terugbetalen, ontvangt hij daarover een afzonderlijke beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand. (Doen we dit erin?)

5.7 De advocaat kan in overleg met de opdrachtgever bepalen dat hij de opdracht uitvoert op basis van een honorarium, ongeacht of de opdrachtgever in aanmerking komt voor een toevoeging. De opdrachtgever doet in dat geval afstand van zijn recht om op basis van gefinancierde bijstand te worden bijgestaan. In een voorkomend geval zal de advocaat dit schriftelijk aan de opdrachtgever bevestigen.

5.8 Indien de opdrachtgever op basis van gefinancierde rechtsbijstand wordt bijgestaan, worden werkzaamheden slechts verricht nadat de opdrachtgever de eigen bijdrage heeft voldaan, tenzij anders overeengekomen.

  1. Verwerking van gegevens Staat nu niet in onze AV, misschien wel goed om dit te vermelden?

6.1 De advocaat maakt gebruik van de diensten/software van Urios B.V. voor de verwerking van digitale gegevens, waaronder vertrouwelijke/persoonlijke gegevens. De advocaat bewaart digitale gegevens in het geautomatiseerde werk dat toebehoort aan Urios B.V.

6.2 De opdrachtgever stemt hierdoor in met de verwerking van zijn of haar gegevens in het in artikel 6.1 genoemde werk.

6.3 De advocaat is na een zorgvuldige afweging gekomen tot de samenwerking met Urios B.V. De advocaat aanvaardt evenwel geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van en fouten in de software/diensten/het geautomatiseerde werk van Urios B.V. Iedere aansprakelijkheid wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

6.4 De advocaat biedt afdoende garanties met betrekking tot het toepassen van passende technische en organisatorische maatregelen opdat de verwerking aan de vereisten van de AVG voldoet en de bescherming van de rechten van de betrokkenen is gewaarborgd.

6.5 De advocaat neemt alle maatregelen die op grond van artikel 32 AVG (Beveiliging van de verwerking) en artikel 33 AVG (Melding inbreuk in verband met persoonsgegevens aan toezichthoudende autoriteit) vereist zijn.

  1. Wwft

7.1 De advocaat is op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft) verplicht om bij bepaalde aangewezen diensten de cliënt te identificeren, te verifiëren en in het kader van die dienstverlening verrichte of voorgenomen ongebruikelijke transacties te melden.

7.2 Op grond van artikel 1a lid 5 Wwft is deze wet niet van toepassing op advocaten en advocatenkantoren voor zover zij voor een cliënt werkzaamheden verrichten betreffende de bepaling van diens rechtspositie, diens vertegenwoordiging en verdediging in recht, het geven van advies voor, tijdens en na een rechtsgeding of het geven van advies over het instellen of vermijden van een rechtsgeding (de zogenaamde procesvrijstelling).

     8. Beëindiging van de opdracht

8.1 Zowel de advocaat als de opdrachtgever kunnen de opdracht steeds opzeggen.

8.2 In beide gevallen zoals bedoeld in artikel 8.1 is de opdrachtgever de advocaat een beloning verschuldigd naar evenredigheid van de tot dusverre verrichte werkzaamheden. De advocaat maakt op basis van de bestede uren een einddeclaratie op.

  1. Geschillen

9.1 De rechtsverhouding tussen de advocaat en haar opdrachtgevers wordt beheerst door en is onderworpen aan Nederlands recht.

9.2 De advocaat neemt deel aan de Klacht- en Geschillenregeling Advocatuur.

9.3 Alle geschillen naar aanleiding van de overeenkomst van opdracht, inclusief alle declaratiegeschillen, worden beslecht overeenkomstig het Regelement Geschillencommissie Advocatuur. Betreft het geschil een opdracht van een particuliere cliënt, dan voorziet het Regelement in bindend advies, tenzij de cliënt zich binnen een maand na de afhandeling van de klacht door de advocaat wendt tot de gewone rechter. Ingeval van een incasso van een vordering op een particuliere cliënt, dient die cliënt het nog openstaande bedrag onder de Geschillencommissie te worden gestort. Doet hij dit niet, dan is op de incasso arbitrage van toepassing. Betreft het geschil de opdracht van een zakelijke cliënt, dan voorziet het Regelement in arbitrage.

9.4 Wanneer wij er niet in slagen uw eventuele klachten over onze dienstverlening met u tot een oplossing te brengen, dan kunt u uw klachten voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.

9.5 Bij geschillen die niet onder de Klachten- en Geschillenregeling Advocatuur vallen, of indien de opdrachtgever zich tot de gewone rechter wendt zoals bedoeld in artikel 8.3, is de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen exclusief bevoegd, onverminderd het recht van hoger beroep en cassatie.

  1. Archief

10.1 De advocaat zal het dossier na sluiting gedurende zeven jaar archiveren.

10.2 Na afloop van de genoemde bewaartermijn heeft de advocaat het recht om het dossier te vernietigen, zonder cliënt daarvan nader in kennis te stellen.